Ota Yhteyttä

Avainsanat: södersund, sundom, tuulimylly, vaasa

Esityksen päivämäärä: 29.11.2010

Valokuvaaja: Teppo Kangas - http://www.icthosting.fi

Södersundin tuulimylly rakennettiin 1800-luvun alussa, aikana jolloin Söderfjärden vielä oli suurelta osin veden peitossa. Myllyn sisältä löytyy kaiverrus 1809, jota pidetään myllyn rakennusvuotena. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) rakennutti tämän komean myllyn. Perimätiedon mukaan merimies Skata Johan toimi myllyn suunnittelijana ja rakennusmestarina.
Kerrotaan, että Johan toimi laivalla kirvesmiehenä monta vuotta ja olisi purjehtinut aina Hollantiin asti.

Södersundin tuulimyllyn esikuva on ilmeisesti Hollannista. Tämä kulmikkaanmuotoinen tuulimylly on jokseenkin ainutlaatuinen Suomessa.
Myllyä käytettiin jauhatukseen ja päreiden tekemiseen noin sadan vuoden ajan. Käyttö lopetettiin ja siivetkin irtosivat 1910-luvulla.

Mylly seisoi ilman siipiä aina vuoteen 1991, jolloin myllyn nykyinen omistaja Sundom bygdeförening asensi myllyyn uudet siivet. Kohta on kaksi vuosisataa kulunut siitä kun tuuli ensimmäisen kerran puhalsi myllyn siivet, akselit, rattaat ja kivet liikkeelle. Nykyään Södersundin tuulimylly on ainutlaatuinen muistomerkki vahasta talonpoikais-kulttuurista ja käsityötaidosta. Katto uudistettiin vuonna 2003. Myllyn sisätiloihin pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä Sundom bygdeföreningeniin.

Panoraamassa voit nuolien avulla vierailla tuulimyllyn sisällä.

Soita ja kysy lisää: Länsi- ja Pohjois-Suomi 040 7345 543 | Itä- ja Etelä-Suomi 050 322 0066
Ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa info@virtualfinland.fi

Haluatko nähdä mainoksesi Virtual Finland sivustolla? Katso mediakortti