Ota Yhteyttä

Avainsanat: faros, ravintola, ravintolalaiva, vaasa

Esityksen päivämäärä: 14.10.2009

Valokuvaaja: Teppo Kangas - http://www.icthosting.fi

”Merellinen, raikas, ystävällinen ja rento”

Löydät meidät Vaasan kauneimmalta näköalapaikalta, Kalarannan laiturin kupeesta.
Faros, joka on entinen majakkalaiva, tuotiin Vaasaan 1989 ja on siitä lähtien toiminut ravintolalaivana. Toukokuussa 2013, suuren peruskorjauksen jälkeen, avattiin uudistettu Faros Restaurant Ship ja siihen kuuluva rento ravintola.

Huolehdimme viihtyvyydestäsi huhtikuusta jouluun. Valoisassa ravintolassamme voit nauttia sekä hyvästä ruoasta että mahtavasta merinäköalasta.
Aurinkokannella voit seurata veneiliöitä ja nauttia lasillisen jääkylmää roseeta.

Faroksen terassilla on tarjolla elävää musiikkia, kylmiä juomia ja mukavia aurinkotuoleja hiekkarannalla. Terassin grillimenulta löytyy apua niin pieneen kuin suureen nälkään.
Tervetuloa yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Järjestämme kesätapahtumia, yksityisiä juhlia ja edustustilaisuuksia. Ainutlaatuinen ympäristömme sopii moneen makuun!

Sydämellisesti tervetuloa,
Faroksen henkilökunta


Laivan aluperäiset tiedot:

Majakkalaiva Äransgrund rakennettiin teräksestä Turussa W:m Crichton & Co:n telakalla vuonna 1892; se oli hiukan muita samanikäisiä isompi eli mitoiltaan 29 x 6x 2,7 metriä, uppoamaltaan 223 tonnia. Alus oli vanhaan tapaan koneeton ja purjeilla varustettu. Valoina oli normaaliin tapaan kaksi mastoihin sijoitettua alas laskettavaa kolmilamppuista öljyvaloa.

Hankala alku

Varsin nopeasti todettiin, että ratkaisu ei ollut toimiva; Helsingin liikenne alkoi varhain keväällä ja jatkui myöhäiseen syksyyn. Jäänmurtajien aloitettua toimintansa myös Helsingissä tilanne kärjistyi: oli saatava uusi alus, joka pystyisi olemaan paikoillaan jopa lievissä jääoloissa - siis tarvittiin koneellinen alus, jossa olisi suojaava sääkansi; sitä ei tarvitsisi hakea pois niin aikaisin kuin koneetonta, eikä jää pureutuisi sellaiseen niin pahoin kuin vanhanmalliseen.

Tällainen alus, uusi Äransgrund (nykyinen majakkalaiva Kemi) saatiinkin vuonna 1901; nyt entinen koneeton alus sai epävirallisen nimen "Gamla Äransgrund" ja siitä tehtiin uuden aluksen varalaiva, joka sai olla paikoillaan kauneimman kesän ajan, ja uusi laiva lomitti telakalla olevia muita majakkalaivoja.

Uusi asemapaikka

Vuonna 1930 koneettomaan alukseen asennettiin potkuri ja kuulamoottori; sen uudeksi asemapaikaksi määrättiin nyt Porvoon eteläpuolella oleva Kallbådagrundin matalikko. Alukseen asennettiin nyt majakkatorni asetyleenivaloineen. Nimeksi tuli nyt Kallbådagrund. Entinen venäläisperäinen varsin puutteellinen samanniminen alus siirrettiin asuntolaivaksi merenmittaajille.

Uudessa paikassaan alus viihtyikin aina vuoteen 1953 asti, jolloin uusi, lajissaan ensimmäinen pohjamajakka valmistui.

Rahtilaivaksi

Tarpeettomaksi jäänyt majakkalaiva myytiin yksityiselle ja siitä tehtiin vuonna 1956 Arle -niminen kuivarahtilaiva.

Alus myytiin 1980-luvulla eteenpäin ja siitä tuli ensin kahvilalaiva Poriin Kirjurinluodon kupeeseen. Sittemmin se myytiin Vaasaan ja siitä tuli ravintolalaiva nimellä Faros.

Soita ja kysy lisää: Länsi- ja Pohjois-Suomi 040 7345 543 | Itä- ja Etelä-Suomi 050 322 0066
Ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa info@virtualfinland.fi

Haluatko nähdä mainoksesi Virtual Finland sivustolla? Katso mediakortti