Ota Yhteyttä

Esityksen päivämäärä: 17.10.2009

Valokuvaaja: Rami Saarikorpi - http://www.360panorama.fi

Kolmen sepän patsas on Felix Nylundin veistos Helsingin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien risteyksessä, Kolmen sepän aukiolla. Vuonna 1932 paljastetussa realistisessa teoksessa kolme seppää takoo alasinta. Sepät ovat alasti, mikä on suuri ihmetyksen aihe monille Helsingissä vieraileville ulkomaisille matkailijoille.

Felix Nylund osallistui jo vuonna 1913 J. V. Snellmanin muistomerkkikilpailuun seppä-aiheisella ehdotuksella. Vuonna 1919 hän luonnosteli monumentaalisen patsaan, jossa kolme seppähahmoa oli sijoitettu kymmenen metriä korkean kivipylvään päähän. Kumpikaan näistä veistoksista ei toteutunut, mutta Nylund hyödynsi niitä Kolmen sepän patsasta veistäessään. Veistoksen kolmesta sepästä yksi on mestariseppä, joka pitelee taottavaa rautaa alasimen päällä ja käyttää pajavasaraa. Kaksi muuta seppää takoo alasinta suurilla moukareilla. Seppien vartalomalleina Nylund käytti Voimistelu- ja Urheiluseura Jyryn painijoita. Mestarisepällä on runoilija Arvid Mörnen kasvonpiirteet, moukariaan ylhäällä pitävällä sepällä Nylundin omat kasvonpiirteet, ja moukariaan alhaalla pitävällä sepällä kivenhakkaaja Aku Nuutisen kasvonpiirteet.

Pronssipatsaan graniittialustan yläosaa kiertää latinankielinen teksti MONUMENTUM – PONENDUM – CURAVIT – LEGATUM – J. TALLBERGIANUM – PRO HELSINGFORS A.D. MCMXXXII ("Patsaan pystytti J. Tallbergin lahjoituksen avulla Pro Helsingfors v. 1932"). Patsaan lahjoitti Helsingin kaupungille Pro Helsingfors -säätiö, joka oli hankkinut sen kauppaneuvos Julius Tallbergin rahalahjoituksen avulla. Tallbergin liiketalo sijaitsee Kolmen sepän aukion pohjoislaidassa, ja lahjoituksen tarkoituksena oli nimen omaan ollut hankkia veistos koristamaan talon edustaa. Patsas pystytettiin paikalle, jossa oli aiemmin sijainnut yleinen kaivo.

Patsas vaurioitui jatkosodan pommituksissa 1944. Tuhon jälkiä on yhä nähtävillä patsaan jalustassa ja esimerkiksi alasimessa on pomminsirpaleiden tekemä reikä.

Kolmen sepän patsas on suosittu kohtaamispaikka Helsingin keskustassa.

Patsas on myös erittäin suosittu vitsien ja kaskujen innoittaja. Seppien työasentoja tutkineet ovat todenneet patsaan asetelman olevan enemmänkin taiteellinen kuin realistinen: sepät seisovat niin lähellä toisiaan, että jos he yrittäisivät oikeasti takoa, he löisivät alasimen sijaan toisiaan päähän. Vuonna 1991 Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä spekuloitiin "entä jos" -artikkelissa miten patsas olisi muuttunut jos venäläiset olisivat vuonna 1944 miehittäneet Suomen:

»Kolmen sepän patsas olisi saanut jäädä paikalleen koska se voisi edustaa sosialistista realismia – mutta varmuuden vuoksi seppien joukkoon oli 1960-luvulla lisätty kosmonautti»


Lisää tämä virtuaaliesitys omille sivuillesi
Soita ja kysy lisää: Länsi- ja Pohjois-Suomi 040 7345 543 | Itä- ja Etelä-Suomi 050 322 0066
Ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa info@virtualfinland.fi

Haluatko nähdä mainoksesi Virtual Finland sivustolla? Katso mediakortti